Wermlands Bovete odlas på Råglanda gård utanför Molkom i Värmland.
Gården och odlingarna är ekologiskt KRAV-märkt och del av ett Natura 2000-område.
Som först i Norden med att odla bovete i kommersiell skala kan vi nu erbjuda följande:
Matbröd Kaffebröd Hårt bröd Maträtter Gröt/Müsli
75 gr solrosfrön
40 gr linfrö
100 gr havregryn
150 gr bovetesikt
150 gr bovetekross
80 gr russin
25 gr nyponpulver
25 gr fiberhusk
Salt
Brödkryddor
Torrjäst 1/3 pkt
Ca 7dl vatten
Rör ihop alla torrvaror och tillsätt sedan vatten, rör till degen
tjocknar, kan behövas mer vatten.
Jäs degen i en brödform över natten, grädda i 200 gr i 75 min från
kall ugn
Hälsobullar
ca 30 st
1 liter vatten
3 dl hela bovetegryn
2 dl krossat vete
1,5 dl hela linfrön
1,5 dl russin
50 gram jäst
2,5 dl ljummet vatten
1 tsk salt
2 tsk kummin
2 dl sojamjöl
1 liter grahamsmjöl
5 dl vetemjöl
Till pensling:
filmjölk
Koka upp vattnet och häll det över bovetegryn, krossat vete, linfrö
och russin. Låt stå och svälla 8-10 timmar Rör ut jästen i lite
ljummet vtn. Arbeta ihop detta med kryddorna och de blötlagda
ingredienserna. Tillsätt soja- och grahamsmjölet, samt lite vetemjöl
till lagom fast deg. Ta upp degen på bakbordet och baka ut runda eller
avlånga bullar. Platta till dem något. Lägg dem på smord plåt och låt
jäsa på varm plats. Pensla bullarna med lite filmjölk och grädda i 275
grader ca 10 min. Utmärkta att frysa.
4 dl bovete
2 msk quinoamjöl
2 msk rismjöl
1 msk husk
1 tsk nyponmjöl
1 dl solrosfrön(skalade)
1 dl pumpafrön
1/2 tsk salt
1 pkt torrjäst
5 dl vatten 40C
jäs i form 35-45 min
grädda 45 min 190 grader (varmluft)
50 g jäst
5 dl ljummet vatten/ekologisk gammaldags mjölk
1/2 dl ekologiskt smält smör
2 tsk havssalt
½ dl ekologiskt honong
2 msk fiberhusk
330 g Wermlands bovetemjöl
250 g ekologiskt potatismjöl
Instruktioner:
Går jättebra att använda degmaskinen och knåda degen.
– Smula jästen i degbunken, rör ut med vatten/mjölk.
– Tillsätt smält smör, salt och honung, rör om.
– Tillsätt bovetemjöl och fiberhusk, rör om.
– Till sist blanda in potatismjöl, rör om.
– Om du inte använder degmaskinen, knåda degen på lätt mjölat
underlag.
– Smörj en långpanna (30*40 cm).
Lägg degen i långpannan och klappa med mjölig hand till en kaka som
täcker hela pannan.
Sporra ut ca 20 rutor. Lägg en handduk över och jäs degen ca 30 min.
– Grädda i 225°, ca 20 min i nedre till mitten av ugnen tills brödet
får fin färg.
Bryt den i bitar och låt svalna på galler.
Våran favorit är om man tillsätter 50 g finhackade katrinplommon (minskade honung, hade bara ca 1 msk i degen). Variera brödet att tillsätta olika frön ca 1 dl (solrosfrön, linfrön, chiafrön eller hackade pumpafön) eller lite av varje.
TIPS! Går att gavla men var försiktig i början. Degen går använda som grunddeg till portionsbröd, hamburgerbröd, korvbröd, pirog, pizzabotten (satsen räcker till 3 pizzapottar för långpanna. Om du använder inte alla 3 samtidigt, gavla ut på bakplåtspapper och frys) och bullar (tillsätt 1/2 dl extra honung i degen).
4,5 dl bovete
1 msk husk
2 msk rårismjöl
2 msk quinoamjöl
(ev 1 tsk nyponmjöl)
1 dl solrosfrön
1/2 tsk salt
1 pkt torrjäst
Blanda, tillsätt 5 dl vatten ca 40º
Blanda och lägg i oljad (och ev fröad) form
Låt jäsa ca 1 tim
Grädda i 200º (varmluft) ca 45 min.
210 g vatten
1 tsk kumminfrön
1 tsk mald koriander
1 msk linfrön
150 g surdegsvätska
470 g bovetemjöl
35 g jäst (helst 'röd' jäst)
2 tsk rörsocker el. bovetehonung
75 g vatten
45 g gluten substitute (Orgran)
1 ½ msk olivolja el. rapsolja
1 ½ tsk salt
Ingredienser för surdegsvätska:
3 ½ dl vatten
1 dl bovetemjöl
mjölksyrad vitkål med levande mjölksyrakultur (Tistelvind)
För surdegsvätska, mixa vatten med bovetemjöl och 5 gafflar (på
spetsen) mjölksyrad vitkål, i några sekunder, i en blender.
Sila och häll i en glasburk med löst påsittande lock och ställ åt
sidan i rumstemperatur i 3 dygn.
En gång per dygn, skruva åt lock och skaka om innehåll.
Efter mjölksyrejäsning skall vätskan ha en frisk syrlig doft.
Burken förvaras i kylskåp med åtskruvat lock.
Mixa kort surdegsvätska, kryddor och vatten.
Häll degvätskan i en stor degbunke, tillsätt bovetemjöl och linfrön.
Använd en trubbig träslev att röra om med och knåda.
Ställ bunken åt sidan övertäckt med bakduk och låt surdegsjäsa i
rumstemperatur i 13 ½ tim.
Lös upp jäst och rörsocker i 2 msk vatten.
Tillsätt jästvattnet, 75 g vatten, gluten substitute pulver, salt och
olivolja till degen.
Blanda och bearbeta degen noggrant med träsleven tills allt är väl
blandat.
Det är viktigt och tar en stund.
Lägg bakpapper på en bakplåt.
Sätt ut 9 klickar av degen på plåten, sikta bovetemjöl över dem och
jämna till rund form med stekspade eller liknande av trä.
Stick med gaffel 10-12ggr på varje.
Rostfria bakformar (runda, fyrkantiga) bör användas och behöver då
oljas och mjölas på insidan.
Täck över med bakduk.
Värm upp ugn i 1 ½ - 2 min. på lägsta värmen (50 grader) och stäng
sedan av.
Ställ in plåten med bakduk över, på en lägre fals, och låt jäsa tills
mittendelen når lite över kanten.
Tag ut plåten och ställ på spisen.
Hetta upp ugn till 225 grader, ställ in plåten och grädda tills de får
fin färg, ca 12-15 min.
Förvara gärna i frysskåp för bästa hållbarhet.
Föredragsvis använd ekologiska ingredienser och källvatten.
Glutenfria 10-15 st
20 g jäst
6 dl mjölk
0,5 dl krossat bovete
1 dl kokande vatten
1 tsk salt
2 msk hela linfrön
0,5 dl solrosfrön
0,5 dl pumpafrön
100 g aprikoser (torkade)
6 dl bovetemjöl
2 msk fiberhusk
Häll vattnet över bovetekrosset.
Låt svalna.
Vispa ut jästen i kall mjölk.
Rör i salt, frön och hackade aprikoser.
Blanda i mjölet och vispa till en slät smet.
Vispa sist i fiberhusk.
Täck bunken och låt jäsa i 2 timmar.
Klicka ut med oljad slev direkt på en plåt.
Jäs i 30 min.
200 grader i 30 min.
2 dl bovetemjöl
2 dl krossat bovete
1 dl rismjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
1 dl linfrö
1 dl lingonsylt
3 dl filmjölk
2 msk flytande honung
Skölj det krossade bovetet.
Blanda alla torra ingredienser.
Tillsätt krossat bovete.
Tillsätt lingonsylt, filmjölk och honung och rör till en jämn smet.
Fyll en smord avlång form och grädda ca 50 min i 175 grader.
Glutenfria
2 dl bovetemjöl
2 dl krossat bovete
1 dl rismjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
1 dl linfrön
1 dl lingonsylt
3 dl filmjölk
2 msk flytande honung
Skölj det krossade bovetet.
Blanda alla torra ingredienser och tillsätt krossat bovete.
Tillsätt lingonsylt, filmjölk, honung och rör ihop till en jämn smet.
Fyll i en smord avlång form och grädda i 175 gr ugn i ca 50 min.
Låt vila till nästa dag innan man skär i limpan.
Glutenfria 10-15 st
20 gr jäst
6 dl mjölk
0,5 dl krossat bovete
1 dl kokande vatten
1 tsk salt
2 msk hela linfrön
0,5 dl solrosfrön
0,5 dl pumpafrön
100 gr torkade aprikoser
6 dl bovetemjöl
2 msk fiberhusk
Häll vattnet över bovetekrosset, låt svalna.
Vispa ut jästen i lite kall mjölk.
Rör i salt, frön, hackade aprikoser och resten av mjölken.
Blanda i bovetemjölet och rör ihop till en slät smet.
Rör sist i fiberhusk.
Täck bunken och jäsa i 2 tim.
Klicka ut med en oljad slev direkt på en plåt med bakplåtspapper på.
Jäs i 30 min.
Grädda bröden i 200 gr ugn i ca 30 min.
2 st
ugn 175°
50 g jäst
1 L vatten
1 dl rapsolja
1 tsk salt
1 dl gojibär
3 dl russin
1 msk ?berhusk 1 dl havregryn bovetemjöl
Smula jästen, häll på saltet.
Rör ut jästen med vattnet (?ngervarmt).
Tillsätt olja.
Blanda i alla ingredienser utom bovetemjöl och blanda degen.
Tillsätt bovetemjöl tills degen inte längre är jättekladdig. Den ska
vara lite kladdig.
Lägg ut degen i smorda, mjölade formar.
Låt jäsa i ca 2h. grädda i mitten av ugnen ca 45 minuter.
3 dl vetemjöl
3 dl fiber havregryn
4 dl bovetemjöl
2 tsk bikarbonat
lite salt
5 dl filmjölk eller yogurt
½ dl linfrön
½ dl solrosfrön
½ dl sirap
1 dl lingonsylt
½ dl russin
Blandas ihop hälls i avlång form.
150 grader i 2 timmar OBS! tiden.
(98 gr på termometer)
Glutenfritt
1 bröd
6 dl kallt vatten
10 g jäst
100 g solroskärnor
30 g linfrö
35 g melonkärnor
50 g mörksirap
20 g nyponskalsmjöl
1 tsk brödkryddor
1 tsk salt
50 g boveteflingor
60 g sojamjöl
160 g bovetemjöl
25 g psylliumfröskal
smör till formen
boveteflingor att strö över brödet
Blanda samman alla ingredienser till en slät och ganska lös deg.
Häll degen i en smörad form, cirka 1 ½ liter. Strö över
boveteflingorna.
Låt degen jäsa i cirka 2 timmar.
Grädda i 175 grader i cirka 75 minuter.
Låt svalna och vila innan du skär i det - gärna till nästa dag.
1000 g filmjölk
30 g jäst
200 g sirap
440 g bovete
2 tsk salt
3 tsk brödkrydda
30 g psylliumfröskal
40 g boveteflingor
(100 g frysta lingon)
Bovetemjöl att strö över brödet
Rör samman filmjölk, jäst och sirap.
Tillsätt bovetemjöl, salt, brödkryddor, psylliumfröskal och
boveteflingor (har använt havegryn ibland - fungerar).
Nu kan du använda elvispen i ca 3 min och blanda runt.
Rör i de frysta lingonen försiktigt så de inte går sönder - om du vill
ha lingon i.
Häll i smeten i en avlång, klädd med bakpapper, 1 ½ liters form och
pudra över bovetemjöl. Det brukar räcka till 2 formar.
Låt smeten vila i formen i ca 3 tim.
Sätt ugnen på 200 grader.
Grädda brödet i 60 min.
Låt brödet svalna helt innan du skär i det, gärna 5-6 tim.