Wermlands Bovete odlas på Råglanda gård utanför Molkom i Värmland.
Gården och odlingarna är ekologiskt KRAV-märkt och del av ett Natura 2000-område.
Som först i Norden med att odla bovete i kommersiell skala kan vi nu erbjuda följande:
Matbröd Kaffebröd Hårt bröd Maträtter Gröt/Müsli
3 dl fint bovetemjöl ½ dl sesamfrö
3 dl siktat dinkelmjöl 1 msk brun farin
1 dl solrosfrön 1 tsk salt
½ dl linfrö
2 ½ dl vatten
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Blanda alla torra ingredienser I en bunke. Rör ner vattnet och
arbeta ihop till en deg.
3. Dela degen i 4 delar och kavla ut varje del i en tunn kaka ca 30x30
cm på mjölad bänk. Lägg ett bakplåtspapper på plåten. Rulla upp degen
på kaveln och för över degen på plåten. Kavla till sist med kruskavel
eller nagga degen med en gaffel.
4. Om man vill ha frön på brödet kan man pensla med lite äggvita eller
vatten och trycka fast lite olika frön. (Skär i bitar eller) grädda
hela kakan och bryt i bitar efter gräddningen.
5. Grädda mitt i ugnen 10-12 min. Låt brödet svalna på galler.
3 dl bovetemjöl
3 dl siktat dinkelmjöl
1 dl pumpakärnor eller solrosfrön (eller blandat)
1/2 dl linfrön
1/2 dl sesamfrön
1 msk brun farin
1 tsk salt
3 msk olja (oliv eller raps)
2 1/2 dl kokande vatten
Blanda alla torra ingredienser.
Tillsätt olja och vatten.
Rör ihop.
Dela degen i 2 delar och kavla ut tunt på bakplåtspapper på 2 plåtar.
Hela plåten ska vara täckt med deg.
Kavla över med kruskavel om du har en. Annars nagga degen.
Sporra ut i rutor för att få jämna bitar. Kan också brytas i bitar.
Baka i 200° 10-15 minuter tills lätt bruna.
Stäng av ugnen och låt stå på eftervärme för att torka lite. Luckan då
på glänt (jag bryter brödet i bitar och låter allt ligga på en plåt).
1 plåt
½ dl hela linfrön
½ dl sesamfrön
½ dl solrosfrön
½ dl pumpakärnor
2 tsk fiberhusk
1 ½ dl bovetemjöl
2 krm salt
ev 1 tsk rosmarin
½ dl rapsolja
2 dl vatten kokhett
garnering flingsalt
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör om.
Tillsätt olja och det kokheta vattnet.
Rör om tills smeten blir geleaktig.
Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper till en tunn kaka som täcker
hela pappret.
Ta bort det övre pappret och strö över lite flingsalt över degen.
Lägg det på en plåt.
Grädda mitt i ugnen 60-70 min i 160 grader.
Låt svalna på en plåt.