Wermlands Bovete odlas på Råglanda gård utanför Molkom i Värmland.
Gården och odlingarna är ekologiskt KRAV-märkt och del av ett Natura 2000-område.
Som först i Norden med att odla bovete i kommersiell skala kan vi nu erbjuda följande:
Matbröd Kaffebröd Hårt bröd Maträtter Gröt/Müsli
Denna gröt skall vara både renande och blodtrycksänkande
Till ca 2 personer
Köp helst KRAV ingredienser. Den här satsen räcker gott till två
personer.
Vill du göra mer på en gång, kan du förvara gröten i kylskåpet 2-3
dagar.
1 dl bovetemjöl
2 msk hel vete
2 msk råris
2 msk 4-kornkross (finns i hälsokostbutiken)
1 dl russin
1-2 msk linfrö
ca 5 dl vatten
Skölj ingredienserna i kokhett vatten som sen slås bort.
Koka upp ca 5 dl vatten och lägg i ingredienserna som får stå och
svälla över natten.
Värm gröten (obs! den får inte koka) ca en halvtimme före servering.
Tillsätt hett vatten om den blir för tjock.
Servera gröten som den är eller med sesamgrädde.
2 portioner
5 dl vatten
1,25 dl bovetekross
1 rivet äpple
2 tsk kanel
1/2 tsk salt
Detta kokas sakta under omrörning i 7-8 minuter.
Rör så att det inte fastnar i botten av kastrullen.
Tillsätt 3 msk krossade linfrön när gröten är kokt.
3 dl helt bovete
3 dl havregryn
3 dl boveteflingor
1 dl solrosfrön
1 dl pumpakärnor
1 msk chiafrön
1 ½ msk kanel
1 tsk ingefära
1 ½ tsk vaniljpulver
1 stor morot
rapsolja
honung
Lägg det hela bovetet i blöt, gärna över natten.
Skölj bort allt slem.
Sätt ugnen på 175-200 grader (varmluft).
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Mixa moroten i en matberedare till små bitar tillsätt till de torra
ingredienserna.
Hetta upp olja och honung i en kastrull och tillsätt det hela bovetet,
olja och honung i bunken.
Rör om och smaka av, tillsätt eventuellt mer kryddor efter smak.
Bred ut allt på två plåtar med bakplåtspapper.
Rosta i ugnen tills det fått färg, rör om då och då.
Låt svalna på plåtarna.
Blanda sedan med exempelvis pumpakärnor, kokoschips, russin, gojibär
och naturella cashewnötter. Eventuellt även mandel och hasselnötter,
som hackas grovt och rostas i en stekpanna.
5 dl krossat bovete (ekologiskt)
2 1/2 dl dinkelflingor (ekologiska)
2 1/2 dl fiberhavregryn (ekologiska)
1 dl pumpakärnor (ekologiska)
1 tsk kardemumma
1 msk olivolja
1 msk flytande honung
Blanda allt och rosta i 200° ugn tills lätt brunt.
Rör i müslin flera gånger under rostningen, ca 10-15 min.
Blanda i torkad frukt när müslin kallnat, t ex russin, aprikoser,
tranbär m m.
Blanda också i några msk linfrön.
Smaksätt med lite vanilj (1 tsk).
2 dl helt bovete
2 dl pumpafrön
2 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1 dl havregryn
2 dl kokos?ingor
2 dl bovete?ingor
1 dl sesamfrön
2 dl hackad mandel
1 dl hackade hasselnötter
2 krm vaniljpulver
2 tsk kanel
4 msk olja
1 krm honung
0,5 dl vatten
2 dl russin
2 dl cashewnötter
Blanda honung, olja, vatten, vaniljpulver och kanel en skål.
Blanda övriga ingredienser utom cashewnötter och russin i en bunke.
Häll i vätskan.
Sprid ut på ett bakplåtspapper på en plåt.
Ugn på 150° låt blandningen vara där tills den har torkat.
När den har svalnat, blanda i russin och cashewnötter.