Bovete

Här på gården odlar vi KRAV-godkänt Bovete, agopyrum esculentum Moench.

Bovete är ett "pseudosädesslag". Pseudosädesslag kallas de icke-gräsväxter som används på samma sätt som sädesslag (riktiga sädesslag är gräsväxter). Två exempel är bovete och quinoa som inte är sädesslag utan örter av andra växtfamiljer. Bovete är släkt med rabarber men dess frön används som vete. Dock innehåller bovete inte gluten.

Bovetet säljs i 7 kvalitéer. Samtliga kvalitéer håller vid normala förhållanden i 6 månader till ett år. Skalen har inget ”bäst före” utan kan, rätt förvarade, användas i det närmaste evigt. Samtliga produkter skall vid förvaring hållas i en sval miljö med en relativt låg luftfuktighet och får inte utsättas för vatten före beredning. Torrvaror, som mjöl och gryn, håller länge. Om de förvaras svalare än rumstemperatur håller de oftast längre än bäst före-datum.

Eftersom bovete är en ört innehåller den ingen gluten och kan därför användas av de som är glutenintoleranta. Rostade kärnor kan användas av nötallergiker som substitut i recept där tex hackade nötter ingår.

Bovetet skördas efter att frosten dödat växten vilket ger att det i produkterna finns färre ”grönskott”.

Vid Wermlands bovete sker ingen förädling av grundprodukterna. Inga produkter upphettas och är därför att klassas som ”RAW FOOD”.

Bovete innehåller rutin som är en antioxiderande flavonoid.

Det tatariska eller sibiriska bovetet innehåller högre halter av rutin än vanligt bovete. Från 2012 odlar vi på råglanda gård nu också tatariskt bovete.

Faktiskt är bovetemjöl en mycket bra källa till både järn och magnesium. Inget spannmål innehåller lika mycket järn. Hundra gram bovetemjöl ger dig ungefär 180 mg magnesium. Magnesium och kalium hjälper kroppen att förbättra blodflödet och minskar blodtrycket.

Receptsidan finner du här.