Matbröd      Kaffebröd      Hårt bröd      Maträtter      Gröt/Müsli

Matbröd med bovete

Recept limpa

75 gr solrosfrön
40 gr linfrö
100 gr havregryn
150 gr bovetesikt
150 gr bovetekross
80 gr russin
25 gr nyponpulver
25 gr fiberhusk
Salt
Brödkryddor
Torrjäst 1/3 pkt
Ca 7dl vatten

Rör ihop alla torrvaror och tillsätt sedan vatten, rör till degen tjocknar, kan behövas mer vatten.
Jäs degen i en brödform över natten, grädda i 200 gr i 75 min från kall ugn



Annettes ”Knolar” Hälsobullar

Hälsobullar
ca 30 st

1 liter vatten
3 dl hela bovetegryn
2 dl krossat vete
1,5 dl hela linfrön
1,5 dl russin
50 gram jäst
2,5 dl ljummet vatten
1 tsk salt
2 tsk kummin
2 dl sojamjöl
1 liter grahamsmjöl
5 dl vetemjöl

Till pensling:
filmjölk
Koka upp vattnet och häll det över bovetegryn, krossat vete, linfrö och russin. Låt stå och svälla 8-10 timmar Rör ut jästen i lite ljummet vtn. Arbeta ihop detta med kryddorna och de blötlagda ingredienserna. Tillsätt soja- och grahamsmjölet, samt lite vetemjöl till lagom fast deg. Ta upp degen på bakbordet och baka ut runda eller avlånga bullar. Platta till dem något. Lägg dem på smord plåt och låt jäsa på varm plats. Pensla bullarna med lite filmjölk och grädda i 275 grader ca 10 min. Utmärkta att frysa.



Bovetebröd

4 dl bovete
2 msk quinoamjöl
2 msk rismjöl
1 msk husk
1 tsk nyponmjöl
1 dl solrosfrön(skalade)
1 dl pumpafrön
1/2 tsk salt
1 pkt torrjäst
5 dl vatten 40C

jäs i form 35-45 min
grädda 45 min 190 grader (varmluft)


Kristinas långpannerutor

50 g jäst
5 dl ljummet vatten/ekologisk gammaldags mjölk
1/2 dl ekologiskt smält smör
2 tsk havssalt
½ dl ekologiskt honong
2 msk fiberhusk
330 g Wermlands bovetemjöl
250 g ekologiskt potatismjöl

Instruktioner:
Går jättebra att använda degmaskinen och knåda degen.
– Smula jästen i degbunken, rör ut med vatten/mjölk.
– Tillsätt smält smör, salt och honung, rör om.
– Tillsätt bovetemjöl och fiberhusk, rör om.
– Till sist blanda in potatismjöl, rör om.
– Om du inte använder degmaskinen, knåda degen på lätt mjölat underlag.
– Smörj en långpanna (30*40 cm).
Lägg degen i långpannan och klappa med mjölig hand till en kaka som täcker hela pannan.
Sporra ut ca 20 rutor. Lägg en handduk över och jäs degen ca 30 min.
– Grädda i 225°, ca 20 min i nedre till mitten av ugnen tills brödet får fin färg.
Bryt den i bitar och låt svalna på galler.

Våran favorit är om man tillsätter 50 g finhackade katrinplommon (minskade honung, hade bara ca 1 msk i degen). Variera brödet att tillsätta olika frön ca 1 dl (solrosfrön, linfrön, chiafrön eller hackade pumpafön) eller lite av varje.

TIPS! Går att gavla men var försiktig i början. Degen går använda som grunddeg till portionsbröd, hamburgerbröd, korvbröd, pirog, pizzabotten (satsen räcker till 3 pizzapottar för långpanna. Om du använder inte alla 3 samtidigt, gavla ut på bakplåtspapper och frys) och bullar (tillsätt 1/2 dl extra honung i degen).


Bovetebröd 1

4,5 dl bovete
1 msk husk
2 msk rårismjöl
2 msk quinoamjöl
(ev 1 tsk nyponmjöl)
1 dl solrosfrön
1/2 tsk salt
1 pkt torrjäst

Blanda, tillsätt 5 dl vatten ca 40º
Blanda och lägg i oljad (och ev fröad) form
Låt jäsa ca 1 tim
Grädda i 200º (varmluft) ca 45 min.



Bovetebullar med surdeg

210 g vatten
1 tsk kumminfrön
1 tsk mald koriander
1 msk linfrön
150 g surdegsvätska
470 g bovetemjöl

35 g jäst (helst 'röd' jäst)
2 tsk rörsocker el. bovetehonung
75 g vatten
45 g gluten substitute (Orgran)
1 ½ msk olivolja el. rapsolja
1 ½ tsk salt

Ingredienser för surdegsvätska:
3 ½ dl vatten
1 dl bovetemjöl
mjölksyrad vitkål med levande mjölksyrakultur (Tistelvind)

För surdegsvätska, mixa vatten med bovetemjöl och 5 gafflar (på spetsen) mjölksyrad vitkål, i några sekunder, i en blender.
Sila och häll i en glasburk med löst påsittande lock och ställ åt sidan i rumstemperatur i 3 dygn.
En gång per dygn, skruva åt lock och skaka om innehåll.
Efter mjölksyrejäsning skall vätskan ha en frisk syrlig doft.
Burken förvaras i kylskåp med åtskruvat lock.

Mixa kort surdegsvätska, kryddor och vatten.
Häll degvätskan i en stor degbunke, tillsätt bovetemjöl och linfrön.
Använd en trubbig träslev att röra om med och knåda.
Ställ bunken åt sidan övertäckt med bakduk och låt surdegsjäsa i rumstemperatur i 13 ½ tim.

Lös upp jäst och rörsocker i 2 msk vatten.
Tillsätt jästvattnet, 75 g vatten, gluten substitute pulver, salt och olivolja till degen.
Blanda och bearbeta degen noggrant med träsleven tills allt är väl blandat.
Det är viktigt och tar en stund.
Lägg bakpapper på en bakplåt.
Sätt ut 9 klickar av degen på plåten, sikta bovetemjöl över dem och jämna till rund form med stekspade eller liknande av trä.
Stick med gaffel 10-12ggr på varje.
Rostfria bakformar (runda, fyrkantiga) bör användas och behöver då oljas och mjölas på insidan.
Täck över med bakduk.

Värm upp ugn i 1 ½ - 2 min. på lägsta värmen (50 grader) och stäng sedan av.
Ställ in plåten med bakduk över, på en lägre fals, och låt jäsa tills mittendelen når lite över kanten.
Tag ut plåten och ställ på spisen.

Hetta upp ugn till 225 grader, ställ in plåten och grädda tills de får fin färg, ca 12-15 min.
Förvara gärna i frysskåp för bästa hållbarhet.
Föredragsvis använd ekologiska ingredienser och källvatten.


Bovetefrallor

Glutenfria 10-15 st
 
20 g jäst
6 dl mjölk
0,5 dl krossat bovete
1 dl kokande vatten
1 tsk salt
2 msk hela linfrön
0,5 dl solrosfrön
0,5 dl pumpafrön
100 g aprikoser (torkade)
6 dl bovetemjöl
2 msk fiberhusk

Häll vattnet över bovetekrosset.
Låt svalna.
Vispa ut jästen i kall mjölk.
Rör i salt, frön och hackade aprikoser.
Blanda i mjölet och vispa till en slät smet.
Vispa sist i fiberhusk.
Täck bunken och låt jäsa i 2 timmar.
Klicka ut med oljad slev direkt på en plåt.
Jäs i 30 min.
200 grader i 30 min.


Bovetelimpa med lingon

2 dl bovetemjöl
2 dl krossat bovete
1 dl rismjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
1 dl linfrö
1 dl lingonsylt
3 dl filmjölk
2 msk flytande honung

Skölj det krossade bovetet.
Blanda alla torra ingredienser.
Tillsätt krossat bovete.
Tillsätt lingonsylt, filmjölk och honung och rör till en jämn smet.
Fyll en smord avlång form och grädda ca 50 min i 175 grader.


Kristinas Bovetelimpa

Glutenfria 

2 dl bovetemjöl
2 dl krossat bovete
1 dl rismjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
1 dl linfrön
1 dl lingonsylt
3 dl filmjölk
2 msk flytande honung

Skölj det krossade bovetet.
Blanda alla torra ingredienser och tillsätt krossat bovete.
Tillsätt lingonsylt, filmjölk, honung och rör ihop till en jämn smet.
Fyll i en smord avlång form och grädda i 175 gr ugn i ca 50 min.
Låt vila till nästa dag innan man skär i limpan.


Kristinas Bovetefrallor

Glutenfria 10-15 st

20 gr jäst
6 dl mjölk
0,5 dl krossat bovete
1 dl kokande vatten
1 tsk salt
2 msk hela linfrön
0,5 dl solrosfrön
0,5 dl pumpafrön
100 gr torkade aprikoser
6 dl bovetemjöl
2 msk fiberhusk

Häll vattnet över bovetekrosset, låt svalna.
Vispa ut jästen i lite kall mjölk.
Rör i salt, frön, hackade aprikoser och resten av mjölken.
Blanda i bovetemjölet och rör ihop till en slät smet.
Rör sist i fiberhusk.
Täck bunken och jäsa i 2 tim.
Klicka ut med en oljad slev direkt på en plåt med bakplåtspapper på.
Jäs i 30 min.
Grädda bröden i 200 gr ugn i ca 30 min.


Brödlimpor i form

2 st
ugn 175°

50 g jäst
1 L vatten
1 dl rapsolja
1 tsk salt
1 dl gojibär
3 dl russin
1 msk ?berhusk 1 dl havregryn bovetemjöl

Smula jästen, häll på saltet.
Rör ut jästen med vattnet (?ngervarmt).
Tillsätt olja.
Blanda i alla ingredienser utom bovetemjöl och blanda degen.
Tillsätt bovetemjöl tills degen inte längre är jättekladdig. Den ska vara lite kladdig.
Lägg ut degen i smorda, mjölade formar.
Låt jäsa i ca 2h. grädda i mitten av ugnen ca 45 minuter.


Norrkvarns goda limpa

3 dl vetemjöl
3 dl fiber havregryn
4 dl bovetemjöl
2 tsk bikarbonat
lite salt
5 dl filmjölk eller yogurt
½ dl linfrön
½ dl solrosfrön
½ dl sirap
1 dl lingonsylt
½ dl russin

Blandas ihop hälls i avlång form.
150 grader i 2 timmar OBS! tiden.
(98 gr på termometer)


Grovt bröd

Glutenfritt
1 bröd

6 dl kallt vatten
10 g jäst
100 g solroskärnor
30 g linfrö
35 g melonkärnor
50 g mörksirap
20 g nyponskalsmjöl
1 tsk brödkryddor
1 tsk salt
50 g boveteflingor
60 g sojamjöl
160 g bovetemjöl
25 g psylliumfröskal
smör till formen
boveteflingor att strö över brödet

Blanda samman alla ingredienser till en slät och ganska lös deg.
Häll degen i en smörad form, cirka 1 ½ liter. Strö över boveteflingorna.
Låt degen jäsa i cirka 2 timmar.
Grädda i 175 grader i cirka 75 minuter.
Låt svalna och vila innan du skär i det - gärna till nästa dag.


Lingonlimpa

1000 g filmjölk
30 g jäst
200 g sirap
440 g bovete
2 tsk salt
3 tsk brödkrydda
30 g psylliumfröskal
40 g boveteflingor
(100 g frysta lingon)
Bovetemjöl att strö över brödet

Rör samman filmjölk, jäst och sirap.
Tillsätt bovetemjöl, salt, brödkryddor, psylliumfröskal och boveteflingor (har använt havegryn ibland - fungerar).
Nu kan du använda elvispen i ca 3 min och blanda runt.
Rör i de frysta lingonen försiktigt så de inte går sönder - om du vill ha lingon i.
Häll i smeten i en avlång, klädd med bakpapper, 1 ½ liters form och pudra över bovetemjöl. Det brukar räcka till 2 formar.
Låt smeten vila i formen i ca 3 tim.
Sätt ugnen på 200 grader.
Grädda brödet i 60 min.
Låt brödet svalna helt innan du skär i det, gärna 5-6 tim.