Recept med bovete

Matbröd      Kaffebröd      Hårt bröd      Maträtter      Gröt/Müsli

Äppelmuffins med bovetemjöl

Ca 6 stora muffins eller 10-12 små

125 g smör
2 dl strösocker
4 dl bovetemjöl
2 tsk bakpulver
2 ägg
2 dl äppeljuice och/eller must

Sätt på ugnen på 200 grader.
Smält smöret. Vispa smör och socker pösigt.
Blanda mjöl och bakpulver och rör ned blandningen i smeten.
Vispa i äggen, ett i taget och därefter äppeldryckerna.
Fördela smeten i formarna
Låt grädda i 15-20 minuter. Sikta gärna lite florsocker över vid servering.


Bovetekakor

4 1/2 dl bovetemjöl
1 dl strösocker
200 gr smör
1 äggula
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
1/2 tsk bakpulver

Blanda allt och rulla till 3 rullar.
Låt stå kallt några timmar.
Skär i bitar och grädda i 175°.


Lussekatter

Naturligt glutenfria och utan raffinerat socker.
25 gr jäst
3 dl havredryck (gogreen, socker- och glutenfri) kylskåpskall
Knappt en msk honung
2 msk rapsolja
½ tsk salt
1 äggvita
½ gr saffran
1½ dl omalda havregryn
¾ dl rismjöl
2 dl bovetemjöl
2 msk fiberhusk
Drygt ½ tsk bakpulver
russin
ägg

Smula ned jästen i assistentbunken.
Tillsätt havredryck och blanda tills jästen lösts upp.
Tillsätt honung, olja, salt, äggvita och saffran.
Lägg havregrynen i en matberedare och mal till ett fint mjöl.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke, havregryn, rismjöl, bovetemjöl, fiberhusk och bakpulver.
Tillsätt de torra ingredienserna i degvätskan, låt bearbeta ca 5 minuter.
Låt sedan degen jäsa i ca 45 minuter.
Rulla till 10-13 st lussekatter med mjölade händer.
Stoppa i russin.
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa ytterligare ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
Pensla lussekatterna med ägg innan gräddning.
Grädda mitt i ugnen ca 8-12 minuter.
Låt svalna på galler.


Pepparkakor

Detta recept är hämtat från http://nillaskitchen.com/2013/12/08/pepparkakor-glutenfria-mjolkfria-recept/ och har därefter gjort vissa ändringar.

Ca ½-1 dl honung
Ca 90 gr smör
3 dl havremjöl (3 dl havregryn)
1½ dl bovetemjöl
1 dl mandelmjöl
1 ägg
Ca 1 tsk ingefära
Ca 1 tsk kardemumma
Ca 1 tsk nejlika
Drygt 2 tsk kanel
1 krm salt
1 tsk bikarbonat
1 ½ tsk psylliumfröskal
2 msk havredryck (gogreen gluten- och sockerfri)

1. Blanda honung och matfett i en tjockbottnad kastrull och smälta. Tillsätt kryddorna och dra av från värmen.
2. Låt massan kallna tills att den är ljummen eller något varm utan omrörning.
3. Blanda ihop mjöl, salt, bikarbonat och psylliumfröskal för sig.
4. Använd en matberedare med knivar, elvisp eller en degblandare för att kombinera ihop degen. Börja med mjölblandningen och medan matberedaren är igång, häll i den varma eller ljumna smörblandningen. Låt matberedaren gå ett par minuter, du kanske får skrapa sidorna eller botten av bunken/behållaren ett par ggr.
5. Tillsätt till sist ägget och kör matberedaren ytterligare någon minut.
6. Låt sedan degen vila/svälla i matberedaren eller bunken i ytterligare 5 minuter vartefter du kan korrigera konsistensen på degen med lite extra bovetemjöl tills du har en fast, men något kladdig deg. Dvs så att den liknar helt vanlig pepparkaksdeg.
7. Lägg degen i plastfolie, platta till den lite och låt den vila i kylskåp i minst 30 minuter, gärna över natten.
8. Kavla ut degen tunt på mjölat (med rismjöl) bakunderlag eller på köksbänken.
9. Skär ut pepparkakorna eller använd pepparkaksformar.
10. Lägg pepparkakorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen på 165-170˚C i 6-8 minuter beroende på hur tunna du gör pepparkakorna.
11. Förvaras i burk i rumstemperatur eller i frys.


Semlor

Naturligt glutenfria och utan raffinerat socker.
25 gr jäst
3 dl havredryck (gogreen, socker- och glutenfri) kylskåpskall
Knappt en msk honung
2 msk rapsolja
½ tsk salt
1 äggvita
1½ dl omalda havregryn
¾ dl rismjöl
2 dl bovetemjöl
2 msk fiberhusk
Drygt ½ tsk bakpulver
Ägg

Smula ned jästen i assistentbunken.
Tillsätt havredryck och blanda tills jästen lösts upp.
Tillsätt honung, olja, salt och äggvita.
Lägg havregrynen i en matberedare och mal till ett fint mjöl.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke, havregryn, rismjöl, bovetemjöl, fiberhusk och bakpulver.
Tillsätt de torra ingredienserna i degvätskan, låt bearbeta ca 5 minuter.
Låt sedan degen jäsa i ca 45 minuter.
Rulla till 8-10 semlor med mjölade händer.
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa ytterligare ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
Pensla semlorna med ägg innan gräddning.
Grädda mitt i ugnen ca 8-12 minuter.
Låt svalna på galler.
Fyllning ”mandelmassa” Gröp ur semlan och använd inkråmet till fyllningen.
Tillsätt mandelmjöl, honung och havredryck och blanda till lagom konsistens och sötma.
Fyll semlan och vispa grädde och gör den klar.


Bullar med bovete

50 g jäst
5 dl minimjölk
150 g smör
½ tsk salt
0,75 dl socker
2 tsk kardemumma
4 dl bovete
9,5 dl vetemjöl special med fullkorn för matbröd

Till utbakning
50 g mjukt smör
Ett par nypor socker
Lite kardemumma

Pensla med ägg och valfritt strössel.
Bakas i 250 grader i ca 6 min.