Recept med bovete

Annettes ”Knolar” (hälsobullar)

ca 30 st

1 liter vatten
3 dl hela bovetegryn
2 dl krossat vete
1,5 dl hela linfrön
1,5 dl russin
50 gram jäst
2,5 dl ljummet vatten
1 tsk salt
2 tsk kummin
2 dl sojamjöl
1 liter grahamsmjöl
5 dl vetemjöl

Till pensling:
filmjölk
Koka upp vattnet och häll det över bovetegryn, krossat vete, linfrö och russin. Låt stå och svälla 8-10 timmar Rör ut jästen i lite ljummet vtn. Arbeta ihop detta med kryddorna och de blötlagda ingredienserna. Tillsätt soja- och grahamsmjölet, samt lite vetemjöl till lagom fast deg. Ta upp degen på bakbordet och baka ut runda eller avlånga bullar. Platta till dem något. Lägg dem på smord plåt och låt jäsa på varm plats. Pensla bullarna med lite filmjölk och grädda i 275 grader ca 10 min. Utmärkta att frysa.


Bullar med bovete

50 g jäst
5 dl minimjölk
150 g smör
½ tsk salt
0,75 dl socker
2 tsk kardemumma
4 dl bovete
9,5 dl vetemjöl special med fullkorn för matbröd

Till utbakning
50 g mjukt smör
Ett par nypor socker
Lite kardemumma

Pensla med ägg och valfritt strössel.
Bakas i 250 grader i ca 6 min.


Dinkel- och boveteknäcke med frön.

3 dl fint bovetemjöl ½ dl sesamfrö
3 dl siktat dinkelmjöl 1 msk brun farin
1 dl solrosfrön 1 tsk salt
½ dl linfrö
2 ½ dl vatten
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Blanda alla torra ingredienser I en bunke. Rör ner vattnet och arbeta ihop till en deg.
3. Dela degen i 4 delar och kavla ut varje del i en tunn kaka ca 30x30 cm på mjölad bänk. Lägg ett bakplåtspapper på plåten. Rulla upp degen på kaveln och för över degen på plåten. Kavla till sist med kruskavel eller nagga degen med en gaffel.
4. Om man vill ha frön på brödet kan man pensla med lite äggvita eller vatten och trycka fast lite olika frön. (Skär i bitar eller) grädda hela kakan och bryt i bitar efter gräddningen.
5. Grädda mitt i ugnen 10-12 min. Låt brödet svalna på galler.


Bovetebröd

4 dl bovete
2 msk quinoamjöl
2 msk rismjöl
1 msk husk
1 tsk nyponmjöl
1 dl solrosfrön(skalade)
1 dl pumpafrön
1/2 tsk salt
1 pkt torrjäst
5 dl vatten 40C

jäs i form 35-45 min
grädda 45 min 190 grader (varmluft)


Kristinas långpannerutor

50 g jäst
5 dl ljummet vatten/ekologisk gammaldags mjölk
1/2 dl ekologiskt smält smör
2 tsk havssalt
½ dl ekologiskt honong
2 msk fiberhusk
330 g Wermlands bovetemjöl
250 g ekologiskt potatismjöl

Instruktioner:
Går jättebra att använda degmaskinen och knåda degen.
– Smula jästen i degbunken, rör ut med vatten/mjölk.
– Tillsätt smält smör, salt och honung, rör om.
– Tillsätt bovetemjöl och fiberhusk, rör om.
– Till sist blanda in potatismjöl, rör om.
– Om du inte använder degmaskinen, knåda degen på lätt mjölat underlag.
– Smörj en långpanna (30*40 cm).
Lägg degen i långpannan och klappa med mjölig hand till en kaka som täcker hela pannan.
Sporra ut ca 20 rutor. Lägg en handduk över och jäs degen ca 30 min.
– Grädda i 225°, ca 20 min i nedre till mitten av ugnen tills brödet får fin färg.
Bryt den i bitar och låt svalna på galler.

Våran favorit är om man tillsätter 50 g finhackade katrinplommon (minskade honung, hade bara ca 1 msk i degen). Variera brödet att tillsätta olika frön ca 1 dl (solrosfrön, linfrön, chiafrön eller hackade pumpafön) eller lite av varje.

TIPS! Går att gavla men var försiktig i början. Degen går använda som grunddeg till portionsbröd, hamburgerbröd, korvbröd, pirog, pizzabotten (satsen räcker till 3 pizzapottar för långpanna. Om du använder inte alla 3 samtidigt, gavla ut på bakplåtspapper och frys) och bullar (tillsätt 1/2 dl extra honung i degen).


Äppelmuffins med bovetemjöl

Ca 6 stora muffins eller 10-12 små

125 g smör
2 dl strösocker
4 dl bovetemjöl
2 tsk bakpulver
2 ägg
2 dl äppeljuice och/eller must

Sätt på ugnen på 200 grader.
Smält smöret. Vispa smör och socker pösigt.
Blanda mjöl och bakpulver och rör ned blandningen i smeten.
Vispa i äggen, ett i taget och därefter äppeldryckerna.
Fördela smeten i formarna
Låt grädda i 15-20 minuter. Sikta gärna lite florsocker över vid servering.


Bovetepannkakor

Till ca 4 personer

2,5 dl bovetemjöl
5,5 dl mjölk
3 ägg
0,5 tsk salt
0,5 tsk socker

Mät upp hälften av mjölken och vispa ner bovetemjölet, salt och socker.
Tillsätt resten av mjölken och rör ihop till en jämn och klumpfri smet.
Grädda pannkakorna på medelstark värme.


Bovetebröd 1

4,5 dl bovete
1 msk husk
2 msk rårismjöl
2 msk quinoamjöl
(ev 1 tsk nyponmjöl)
1 dl solrosfrön
1/2 tsk salt
1 pkt torrjäst

Blanda, tillsätt 5 dl vatten ca 40º
Blanda och lägg i oljad (och ev fröad) form
Låt jäsa ca 1 tim
Grädda i 200º (varmluft) ca 45 min.


Bovetebröd 2

4 dl bovete
2 msk quinoamjöl
2 msk rismjöl
1 msk husk
1 tsk nyponmjöl
1 dl solrosfrön(skalade)
1 dl pumpafrön
1/2 tsk salt
1 pkt torrjäst
5 dl vatten 40C

Jäs i form 35-45 min grädda 45 min 190 grader (varmluft)


Alfs hälsogröt - Denna gröt skall vara både
rensande och blodtrycksänkande

Till ca 2 personer

Köp helst KRAV ingredienser. Den här satsen räcker gott till två personer.
Vill du göra mer på en gång, kan du förvara gröten i kylskåpet 2-3 dagar.

1 dl bovetemjöl
2 msk hel vete
2 msk råris
2 msk 4-kornkross (finns i hälsokostbutiken)
1 dl russin
1-2 msk linfrö
ca 5 dl vatten

Skölj ingredienserna i kokhett vatten som sen slås bort.
Koka upp ca 5 dl vatten och lägg i ingredienserna som får stå och svälla över natten.
Värm gröten (obs! den får inte koka) ca en halvtimme före servering.
Tillsätt hett vatten om den blir för tjock.
Servera gröten som den är eller med sesamgrädde.


Hårt bröd med frön (Birgittas)

3 dl bovetemjöl
3 dl siktat dinkelmjöl
1 dl pumpakärnor eller solrosfrön (eller blandat)
1/2 dl linfrön
1/2 dl sesamfrön
1 msk brun farin
1 tsk salt
3 msk olja (oliv eller raps)
2 1/2 dl kokande vatten

Blanda alla torra ingredienser.
Tillsätt olja och vatten.
Rör ihop.
Dela degen i 2 delar och kavla ut tunt på bakplåtspapper på 2 plåtar. Hela plåten ska vara täckt med deg.
Kavla över med kruskavel om du har en. Annars nagga degen.
Sporra ut i rutor för att få jämna bitar. Kan också brytas i bitar.
Baka i 200° 10-15 minuter tills lätt bruna.
Stäng av ugnen och låt stå på eftervärme för att torka lite. Luckan då på glänt (jag bryter brödet i bitar och låter allt ligga på en plåt).


Müsli med bovete (Birgittas)

5 dl krossat bovete (ekologiskt)
2 1/2 dl dinkelflingor (ekologiska)
2 1/2 dl fiberhavregryn (ekologiska)
1 dl pumpakärnor (ekologiska)
1 tsk kardemumma
1 msk olivolja
1 msk flytande honung

Blanda allt och rosta i  200° ugn tills lätt brunt.
Rör i müslin flera gånger under rostningen, ca 10-15 min.
Blanda i torkad frukt när müslin kallnat, t ex russin, aprikoser, tranbär m m.
Blanda också i några msk linfrön.
Smaksätt med lite vanilj (1 tsk).


Bovetegröt (Kristina Folkesson)

2 portioner

5 dl vatten
1,25 dl bovetekross
1 rivet äpple
2 tsk kanel
1/2 tsk salt

Detta kokas sakta under omrörning i 7-8 minuter.
Rör så att det inte fastnar i botten av kastrullen.
Tillsätt 3 msk krossade linfrön när gröten är kokt.


Bovetekakor

4 1/2 dl bovetemjöl
1 dl strösocker
200 gr smör
1 äggula
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
1/2 tsk bakpulver

Blanda allt och rulla till 3 rullar.
Låt stå kallt några timmar.
Skär i bitar och grädda i 175°.


Bovetebullar med surdeg

210 g vatten
1 tsk kumminfrön
1 tsk mald koriander
1 msk linfrön
150 g surdegsvätska
470 g bovetemjöl

35 g jäst (helst 'röd' jäst)
2 tsk rörsocker el. bovetehonung
75 g vatten
45 g gluten substitute (Orgran)
1 ½ msk olivolja el. rapsolja
1 ½ tsk salt

Ingredienser för surdegsvätska:
3 ½ dl vatten
1 dl bovetemjöl
mjölksyrad vitkål med levande mjölksyrakultur (Tistelvind)

För surdegsvätska, mixa vatten med bovetemjöl och 5 gafflar (på spetsen) mjölksyrad vitkål, i några sekunder, i en blender.
Sila och häll i en glasburk med löst påsittande lock och ställ åt sidan i rumstemperatur i 3 dygn.
En gång per dygn, skruva åt lock och skaka om innehåll.
Efter mjölksyrejäsning skall vätskan ha en frisk syrlig doft.
Burken förvaras i kylskåp med åtskruvat lock.

Mixa kort surdegsvätska, kryddor och vatten.
Häll degvätskan i en stor degbunke, tillsätt bovetemjöl och linfrön.
Använd en trubbig träslev att röra om med och knåda.
Ställ bunken åt sidan övertäckt med bakduk och låt surdegsjäsa i rumstemperatur i 13 ½ tim.

Lös upp jäst och rörsocker i 2 msk vatten.
Tillsätt jästvattnet, 75 g vatten, gluten substitute pulver, salt och olivolja till degen.
Blanda och bearbeta degen noggrant med träsleven tills allt är väl blandat.
Det är viktigt och tar en stund.
Lägg bakpapper på en bakplåt.
Sätt ut 9 klickar av degen på plåten, sikta bovetemjöl över dem och jämna till rund form med stekspade eller liknande av trä.
Stick med gaffel 10-12ggr på varje.
Rostfria bakformar (runda, fyrkantiga) bör användas och behöver då oljas och mjölas på insidan.
Täck över med bakduk.

Värm upp ugn i 1 ½ - 2 min. på lägsta värmen (50 grader) och stäng sedan av.
Ställ in plåten med bakduk över, på en lägre fals, och låt jäsa tills mittendelen når lite över kanten.
Tag ut plåten och ställ på spisen.

Hetta upp ugn till 225 grader, ställ in plåten och grädda tills de får fin färg, ca 12-15 min.
Förvara gärna i frysskåp för bästa hållbarhet.
Föredragsvis använd ekologiska ingredienser och källvatten.


Bovetefrallor (glutenfria 10-15 st)

20 g jäst
6 dl mjölk
0,5 dl krossat bovete
1 dl kokande vatten
1 tsk salt
2 msk hela linfrön
0,5 dl solrosfrön
0,5 dl pumpafrön
100 g aprikoser (torkade)
6 dl bovetemjöl
2 msk fiberhusk

Häll vattnet över bovetekrosset.
Låt svalna.
Vispa ut jästen i kall mjölk.
Rör i salt, frön och hackade aprikoser.
Blanda i mjölet och vispa till en slät smet.
Vispa sist i fiberhusk.
Täck bunken och låt jäsa i 2 timmar.
Klicka ut med oljad slev direkt på en plåt.
Jäs i 30 min.
200 grader i 30 min.


Bovetebröd 3 (1 st)

2 dl bovetemjöl
2 dl krossat bovete
1 dl rismjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
1 dl linfrö
1 dl lingonsylt
3 dl filmjölk
2 msk flytande honung

Skölj det krossade bovetet.
Blanda alla torra ingredienser.
Tillsätt krossat bovete.
Tillsätt lingonsylt, filmjölk och honung och rör till en jämn smet.
Fyll en smord avlång form och grädda ca 50 min i 175 grader.


Fröknäcke (1 plåt)

½ dl hela linfrön
½ dl sesamfrön
½ dl solrosfrön
½ dl pumpakärnor
2 tsk fiberhusk
1 ½ dl bovetemjöl
2 krm salt
ev 1 tsk rosmarin
½ dl rapsolja
2 dl vatten kokhett

garnering flingsalt

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör om.
Tillsätt olja och det kokheta vattnet.
Rör om tills smeten blir geleaktig.
Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper till en tunn kaka som täcker hela pappret.
Ta bort det övre pappret och strö över lite flingsalt över degen.
Lägg det på en plåt.
Grädda mitt i ugnen 60-70 min i 160 grader.
Låt svalna på en plåt.


Blinier (glutenfria)

½ pak jäst
2 dl mjölk
2 äggulor
100 g bovetemjöl
½ dl gräddfil
1 krm salt
2 äggvitor

Smula ned jästen i en bunke.
Häll på den fingervarma mjölken och lös upp jästen helt.
Blanda äggulor, mjöl, gräddfil och salt.
Låt jäsa under duk en timme.
Vispa vitorna till hårt skum och blanda ned i smeten.
Grädda blinierna i stekpanna med lite smör.
Man kan också grädda i våffeljärn.
Servera med lite löjrom,finhackad rödlök och gräddfil.


Bovetepannkakor (glutenfria)

3 ägg
6 dl mjölk
2,5 dl bovetemjöl
0,5 tsk salt
1 msk smält smör

Vispa ägg och hälften av mjölken i en bunke.
Tillsätt bovetemjöl och salt lite i taget.
Vispa tills smeten är jämn och blanda i resten av mjölken och det smälta smöret.
Låt svälla i en kvart.
Smält lite smör i en stekpanna och grädda pannkakor.
Servera med sylt eller bär.


Bovetelimpa Kristinas (glutenfri)

2 dl bovetemjöl
2 dl krossat bovete
1 dl rismjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
1 dl linfrön
1 dl lingonsylt
3 dl filmjölk
2 msk flytande honung

Skölj det krossade bovetet.
Blanda alla torra ingredienser och tillsätt krossat bovete.
Tillsätt lingonsylt, filmjölk, honung och rör ihop till en jämn smet.
Fyll i en smord avlång form och grädda i 175 gr ugn i ca 50 min.
Låt vila till nästa dag innan man skär i limpan.


Bovetefrallor glutenfria 10-15 st Kristinas

20 gr jäst
6 dl mjölk
0,5 dl krossat bovete
1 dl kokande vatten
1 tsk salt
2 msk hela linfrön
0,5 dl solrosfrön
0,5 dl pumpafrön
100 gr torkade aprikoser
6 dl bovetemjöl
2 msk fiberhusk

Häll vattnet över bovetekrosset, låt svalna.
Vispa ut jästen i lite kall mjölk.
Rör i salt, frön, hackade aprikoser och resten av mjölken.
Blanda i bovetemjölet och rör ihop till en slät smet.
Rör sist i fiberhusk.
Täck bunken och jäsa i 2 tim.
Klicka ut med en oljad slev direkt på en plåt med bakplåtspapper på.
Jäs i 30 min.
Grädda bröden i 200 gr ugn i ca 30 min.


Granola

3 dl helt bovete
3 dl havregryn
3 dl boveteflingor
1 dl solrosfrön
1 dl pumpakärnor
1 msk chiafrön
1 ½ msk kanel
1 tsk ingefära
1 ½ tsk vaniljpulver
1 stor morot
rapsolja
honung

Lägg det hela bovetet i blöt, gärna över natten.
Skölj bort allt slem.
Sätt ugnen på 175-200 grader (varmluft).
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Mixa moroten i en matberedare till små bitar tillsätt till de torra ingredienserna.
Hetta upp olja och honung i en kastrull och tillsätt det hela bovetet, olja och honung i bunken.
Rör om och smaka av, tillsätt eventuellt mer kryddor efter smak.
Bred ut allt på två plåtar med bakplåtspapper.
Rosta i ugnen tills det fått färg, rör om då och då.
Låt svalna på plåtarna.
Blanda sedan med exempelvis pumpakärnor, kokoschips, russin, gojibär och naturella cashewnötter. Eventuellt även mandel och hasselnötter, som hackas grovt och rostas i en stekpanna.


Lussekatter

Naturligt glutenfria och utan raffinerat socker.
25 gr jäst
3 dl havredryck (gogreen, socker- och glutenfri) kylskåpskall
Knappt en msk honung
2 msk rapsolja
½ tsk salt
1 äggvita
½ gr saffran
1½ dl omalda havregryn
¾ dl rismjöl
2 dl bovetemjöl
2 msk fiberhusk
Drygt ½ tsk bakpulver
russin
ägg

Smula ned jästen i assistentbunken.
Tillsätt havredryck och blanda tills jästen lösts upp.
Tillsätt honung, olja, salt, äggvita och saffran.
Lägg havregrynen i en matberedare och mal till ett fint mjöl.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke, havregryn, rismjöl, bovetemjöl, fiberhusk och bakpulver.
Tillsätt de torra ingredienserna i degvätskan, låt bearbeta ca 5 minuter.
Låt sedan degen jäsa i ca 45 minuter.
Rulla till 10-13 st lussekatter med mjölade händer.
Stoppa i russin.
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa ytterligare ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
Pensla lussekatterna med ägg innan gräddning.
Grädda mitt i ugnen ca 8-12 minuter.
Låt svalna på galler.


Pannkakor 2

4 ägg
1 ¼ dl Lailas gula mjölmix
2 dl bovetemjöl
6 dl mjölk
2 krm salt
Smör till stekning

Vispa samman ägg, salt, mjöl samt hälften av mjölken i en bunke.
Tillsätt sedan resten av mjölken.
Vispa tills smeten är klimpfri.
Stek i stekpanna.


Pepparkakor

Detta recept är hämtat från http://nillaskitchen.com/2013/12/08/pepparkakor-glutenfria-mjolkfria-recept/ och har därefter gjort vissa ändringar.

Ca ½-1 dl honung
Ca 90 gr smör
3 dl havremjöl (3 dl havregryn)
1½ dl bovetemjöl
1 dl mandelmjöl
1 ägg
Ca 1 tsk ingefära
Ca 1 tsk kardemumma
Ca 1 tsk nejlika
Drygt 2 tsk kanel
1 krm salt
1 tsk bikarbonat
1 ½ tsk psylliumfröskal
2 msk havredryck (gogreen gluten- och sockerfri)

1. Blanda honung och matfett i en tjockbottnad kastrull och smälta. Tillsätt kryddorna och dra av från värmen.
2. Låt massan kallna tills att den är ljummen eller något varm utan omrörning.
3. Blanda ihop mjöl, salt, bikarbonat och psylliumfröskal för sig.
4. Använd en matberedare med knivar, elvisp eller en degblandare för att kombinera ihop degen. Börja med mjölblandningen och medan matberedaren är igång, häll i den varma eller ljumna smörblandningen. Låt matberedaren gå ett par minuter, du kanske får skrapa sidorna eller botten av bunken/behållaren ett par ggr.
5. Tillsätt till sist ägget och kör matberedaren ytterligare någon minut.
6. Låt sedan degen vila/svälla i matberedaren eller bunken i ytterligare 5 minuter vartefter du kan korrigera konsistensen på degen med lite extra bovetemjöl tills du har en fast, men något kladdig deg. Dvs så att den liknar helt vanlig pepparkaksdeg.
7. Lägg degen i plastfolie, platta till den lite och låt den vila i kylskåp i minst 30 minuter, gärna över natten.
8. Kavla ut degen tunt på mjölat (med rismjöl) bakunderlag eller på köksbänken.
9. Skär ut pepparkakorna eller använd pepparkaksformar.
10. Lägg pepparkakorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen på 165-170˚C i 6-8 minuter beroende på hur tunna du gör pepparkakorna.
11. Förvaras i burk i rumstemperatur eller i frys.


Semlor

Naturligt glutenfria och utan raffinerat socker.
25 gr jäst
3 dl havredryck (gogreen, socker- och glutenfri) kylskåpskall
Knappt en msk honung
2 msk rapsolja
½ tsk salt
1 äggvita
1½ dl omalda havregryn
¾ dl rismjöl
2 dl bovetemjöl
2 msk fiberhusk
Drygt ½ tsk bakpulver
Ägg

Smula ned jästen i assistentbunken.
Tillsätt havredryck och blanda tills jästen lösts upp.
Tillsätt honung, olja, salt och äggvita.
Lägg havregrynen i en matberedare och mal till ett fint mjöl.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke, havregryn, rismjöl, bovetemjöl, fiberhusk och bakpulver.
Tillsätt de torra ingredienserna i degvätskan, låt bearbeta ca 5 minuter.
Låt sedan degen jäsa i ca 45 minuter.
Rulla till 8-10 semlor med mjölade händer.
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa ytterligare ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
Pensla semlorna med ägg innan gräddning.
Grädda mitt i ugnen ca 8-12 minuter.
Låt svalna på galler.
Fyllning ”mandelmassa” Gröp ur semlan och använd inkråmet till fyllningen.
Tillsätt mandelmjöl, honung och havredryck och blanda till lagom konsistens och sötma.
Fyll semlan och vispa grädde och gör den klar.


Brödlimpor i form 2 st

ugn 175°

50 g jäst
1 L vatten
1 dl rapsolja
1 tsk salt
1 dl gojibär
3 dl russin
1 msk fiberhusk 1 dl havregryn bovetemjöl

Smula jästen, häll på saltet.
Rör ut jästen med vattnet (fingervarmt).
Tillsätt olja.
Blanda i alla ingredienser utom bovetemjöl och blanda degen.
Tillsätt bovetemjöl tills degen inte längre är jättekladdig. Den ska vara lite kladdig.
Lägg ut degen i smorda, mjölade formar.
Låt jäsa i ca 2h. grädda i mitten av ugnen ca 45 minuter.


Pannkakor 3

0,5 dl bovetemjöl
0,5 dl maizena
0,5 tsk salt
2 dl mjölk
2 ägg

Gör som vanlig pannkakssmet.


Pajdeg

2,5 dl bovetmjöl
0,5 dl pofiber 125 g smör ev 3 msk kallt vatten

Blanda ihop ingredienserna så att degen kan bli en boll.
Lägg ut degen i formen och ställ den kallt i kylskåpet ca 30 min.
Förgrädda pajdegen i ugnen på 200° i ca 5 minuter.


Müsli

2 dl helt bovete
2 dl pumpafrön
2 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1 dl havregryn
2 dl kokosflingor
2 dl boveteflingor
1 dl sesamfrön
2 dl hackad mandel
1 dl hackade hasselnötter
2 krm vaniljpulver
2 tsk kanel
4 msk olja
1 krm honung
0,5 dl vatten
2 dl russin
2 dl cashewnötter

Blanda honung, olja, vatten, vaniljpulver och kanel en skål.
Blanda övriga ingredienser utom cashewnötter och russin i en bunke.
Häll i vätskan.
Sprid ut på ett bakplåtspapper på en plåt.
Ugn på 150° låt blandningen vara där tills den har torkat.
När den har svalnat, blanda i russin och cashewnötter.


Äggvåfflor

100 g smör
3 dl bovetemjöl 1 dl maizena
1 tsk bakpulver
5 dl mjölk
2 ägg

Smält fettet och låt det svalna.
Blanda alla torra ingredienser och rör ner mjölken.
Tillsätt äggen och sist det smälta smöret.


Norrkvarns goda limpa

3 dl vetemjöl
3 dl fiber havregryn
4 dl bovetemjöl
2 tsk bikarbonat
lite salt
5 dl filmjölk eller yogurt
½ dl linfrön
½ dl solrosfrön
½ dl sirap
1 dl lingonsylt
½ dl russin

Blandas ihop hälls i avlång form.
150 grader i 2 timmar OBS! tiden.
(98 gr på termometer)